/blogs/novinky/zaplava-obalov

Rozkladanie obalov a iných odpadov

Publikované užívateľom Greenware sk dňa

Dnešný deň bol opäť uponáhľaný a ja som chcel ušetriť čas. Obed som si preto objednal priamo do kancelárie. Prišiel pekne zabalený.

Jednorazové obaly na jedlo z plastu

V igelitovej taške bol plastový obal s hlavným jedlom, polievka bola v polystyrénovej miske a k nápoju v hliníkovej plechovke som dostal ešte plastový PET pohár zadarmo. Obed bol vynikajúci, ale keď som začal po sebe upratovať, urobilo sa mi ťažko. Čo sa stane so všetkým týmto odpadom, keďže kontajnery na triedený odpad nie sú nikde na blízku. Po chvíli som to pustil z hlavy, lebo ma povinnosti opäť dobehli, ale večer mi to nedalo spať. Začal som hľadať na internete.


Na moje zhrozenie som sa dozvedel, že všetky obaly, ktoré som na obed použil zostanú niekde na skládke ešte veľmi dlho. V úvodzovkách najlepšie bude na tom hliníková plechovka. Tá sa rozloží za menej ako 100 rokov.

Odpad z plastových jednorazových obalov Horšie je to už z PET obalmi a igelitovými vreckami. Tie sa v prírode rozložia za 500 rokov. Najhoršie bude na tom polystyrénový obal, ktorý zostane v prírode neuveriteľných 1000 rokov. Čo bude za 1000 rokov? Ťažko povedať. Keď však tento obal skončí v prírode niekde na skládke, ešte približne po 40 generácii po mne budú po ňom stopy v prírode.
Ako je to s ďalšími obalmi? Štatistiky nie povzbudivé. Obaly ktoré používame najviac a zväčša na jedno použitie zostávajú v prírode stovky rokov. Dobrou správou však je, že okrem tradičných plastových obalov existujú a alternatívy z papiera, cukrovej trstiny, palmových listov a BIO plastov CPLA. Ako je vidieť z tabuľky, čas rozkladu je oveľa menší.
Druh odpadu Približný čas rozkladu
Obaly z cukrovej trstiny 1,5 - 2 mesiace
Obaly z palmových listov 1,5 - 2 mesiace
Papier 2 - 5 mesiacov
BIO plasty CPLA 5 - 6 mesiacov
Cigaretové ohorky 2 roky
Žuvačky 5 rokov
Krabica od mlieka 6 – 10 rokov
Plastový kelímok 50 – 80 rokov
Hliníkové plechovky 20 – 100 rokov
Batéria 200 – 500 rokov
Pneumatika 250 rokov
Pet fľaše 500 rokov
Igelitové vrecká 500 rokov
Polystyrén 1000 rokov
Sklo 4000 rokov

Zdieľať príspevok



← Predchádzajúci príspevok Nasledujúci príspevok →